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3. COMPLIANCE WITH THE BY-LAW 

 
3.1 COMPLIANCE 
 

No land, building, structure, excavation, lot or premises shall be used or occupied, 
and no building, structure or excavation shall be erected, altered or made, in 
whole or in part, for any purpose EXCEPT in conformity with the provisions of 
this By-law. 

 
3.2 INTERPRETATION 
 

The provisions of this By-law shall be held to be the minimum requirement 
EXCEPT where the word maximum is used, in which case the maximum 
requirement shall apply. 

 
3.3 CHANGE IN LOT SIZE 
 

No lot shall be changed in area, depth or width, by the conveyance of land or 
otherwise, so that the lot coverage exceeds the maximum permitted by this By-
law; or, so that the existing or resulting lot area, lot width or yards will be less 
than the minimum permitted by the provisions of this By-law. 

 
3.4 CHANGE IN USE 
 

A use, activity or occupation of land, building, structure, excavation or premises, 
which under the provisions of this By-law, is not permissible within the 
applicable Zone category, shall not be changed except to a use, activity or 
occupation which is permissible within such Zone category. 

 
3.5 PUBLIC ACQUISITION 
 

No person shall be deemed to have contravened any provision of this By-law by  
reason of the fact that any part or parts of any lot has or have been conveyed to or 
acquired by any public authority, provided that two or more separate lots are not 
thereby created. 

 
(B/L No. Notwithstanding the foregoing provision, no person shall be deemed to have  
91-97) contravened any provision of this By-law by reason of the fact that any part or 

parts of any lot has or been conveyed to or acquired by the Corporation of the 
Township of Uxbridge. 

 
3.6 AVAILABILITY OF MUNICIPAL SERVICES 
(B/L No. 
2010-115) 
3.6.1 Notwithstanding the provisions of this By-law or any other By-law hereinbefore 

enacted pursuant to Section 34 of the Planning Act, no land shall be used or built 
upon and no building or structure shall be erected or used unless: 

 
 a) full municipal water and sanitary sewer capacity are available and the 

Council of the Corporation of the Township of Uxbridge has allocated full 
municipal water and sanitary sewer capacity to service said lands or 
building or structure; or, 

 
 b) where full municipal water and sanitary capacity is not available or 

contemplated, other approved water supply and sewage disposal systems 
are in existence or are available. 

 
3.6.2 For the purposes of this By-law, the availability of full municipal water and 

sanitary sewer capacity shall be determined by the Regional Municipality of 
Durham. 
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3. COMPLIANCE WITH THE BY-LAW 

 
3.6.3 For the purposes of this By-law, the availability of other approved water supply 

and sewage disposal systems shall be determined by the Regional Municipality of 
Durham. 

 
3.6.4 Nothing in the foregoing provision shall prevent the erection of model homes and 

sales offices in accordance with the provisions of Section 5.29 of this By-law. 


